oljna ogrščica
Buča
Krompir
Pšenica
Koruza

JESENSKA PREHRANA OLJNE OGRŠČICE

JESENSKA PREHRANA OLJNE OGRŠČICE

Pri prehrani oljne ogrščice so nujno potrebni tako bor, magnezij kot tudi žveplo.

Bor je eden izmed bistveno potrebnih mikrohranil pri prehrani oljne ogrščice, ki ga potrebuje v večjih količinah skozi vse rastne faze. Bor stimulira rast korenin, okrepi vegetativno rast in pospeši dozorevanje rastlin, poveča razvejanost in cvetenje rastlin, poveča kalitev cvetnega prahu, poveča izkoriščenost dušika, poveča število in polnjenje strokov,.. Če pride do pomanjkanja bora, bodo rastline normalno rasle, a pridelek semen se lahko zaradi pomanjkanja močno zmanjša. Ob pomanjkanju bora so listi na splošno videti deformirani, z grobo povrhnjico in z natrganimi robovi, pojavi se medžilna kloroza – žile so zelene, ostali deli listov pa so svetlo zeleni, novi listi so rdeče do rjavo vijolično obarvani, listje prezgodaj odpada, stebla so skrajšana, rastline imajo razpokane, votle in plutaste stebla, saj so celične stene zelo prizadete. Rastline prav tako dolgo  in neproduktivno cvetijo, kajti bor sodeluje pri tvorbi cvetnega prahu. Zaradi pomanjkanja bora se stroki morda ne bodo niti formirali. Dodajanje bora poveča pridelek zrnja in vsebnost olja.

Magnezij pozitivno vpliva na sintezo olj in na količino celotnega pridelka. Dodatek magnezija je prav tako nujno potreben po hudi zimi, ko rastline izgubijo veliko listne mase.

Na vsebnost olja v semenih pozitivno vpliva tudi žveplo, saj je direktno vpleten v sinteze maščobnih kislin. Hkrati pa optimalna oskrba rastlin z žveplom vpliva na učinkovitejše izkoriščenje dušika in tako zagotavlja večji pridelek. Dolgotrajno pomanjkanje žvepla lahko zelo zniža kvaliteto in količino pridelka.

Potreba oljne ogrščice po Mg in S sovpada, zato se priporoča hkratna uporaba žvepla in magnezija.

Za izboljšan nastavek semen, za lepšo obliko semen, večjo težo in višjo vsebnost olja, priporočamo uporabo HORTY PROFI BORA:

-v jeseni v fazi 5 - 7 listov v količini 1-2 kg/ha zaradi nalaganja hranil v rastlino, pospeševanja nastavka cvetnih popkov
-v primeru hude zime: na začetku vegetacije za razvoj novih listov v količini 2 kg/ha
-pred cvetenjem zaradi spodbujanja oploditve (2-3 kg/ha).

Razdelitev na več obrokov je boljša odločitev kot gnojenje v enem obroku. Aplikaciji Horty Profi BORa lahko dodate tudi ureo ali amon nitrat.

Višji rodni potencial rastlin ima večjo potrebo po prehrani, zato je potrebno rastline temu primerno tudi izdatneje prehranjevati.

 

Moja košarica

Vaša košarica je prazna.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

TKI Hrastnik, d.d.