ŽVEPLO - ELEMENT KVALITETE PRIDELKA PŠENICE
Vloga žvepla v metabolizmu rastlin je v veliki meri podobna vlogi dušika. Torej, dobra oskrba z žveplom zagotavlja ne samo veliki donos, ampak ima pozitiven učinek tudi na kvaliteto. Poleg pomembnih funkcij v metabolizmu rastlin, žveplo sodeluje tudi pri tvorbi klorofila, s katerim rastlina gradi svojo biomaso. Žveplo prav tako zagotavlja, da rastline absorbirani dušik prenesejo v metabolizem. Masa rastline je odvisna ravno od zadostne oskrbe z žveplom. Nadalje žveplo pozitivno vpliva na kvaliteto končnega proizvoda, saj je sestavni del posameznih aminokislin in beljakovin, zato žveplo povečuje tudi delež beljakovin v plodu.
Za zagotavljanje visoke vsebnosti beljakovin je potrebno dodajati v prehrano pšenice torej tudi žveplo. Priporočamo uporabo Horty Profi 12 40 12, ki ima dodano 5,6% S in seveda za pšenico pomembne mikroelemente Zn, Mn, Cu, Mo in Fe. Dušik v gnojilu je element količine in kvalitete pridelka, fosfor je element energije, kalij pa element suhe snovi ali hektolitrske mase. Glavni element za kvaliteto pridelka pšenice je žveplo, saj je element beljakovin. Mikroelementi pa so elementi razvoja in oplodnje. Dobra prehranjenost z mikroelementi pomeni večje število zrnja v klasu.
Horty Profi 12 40 12 vsebuje žveplo v rastlinam dostopni sulfatni obliki. Priporočamo uporabo 4 kg/ha v fazi višine rasti 20-40 cm. Gnojilo lahko kombinirate z uporabo zaščitnih sredstev.